Opettajille
Opettamisen ja oppimisen monet muodot
Aineistoamme on testattu monipuolisesti perusasteen koulutuksesta yliopiston jatko-opintoihin. Lue lisää aineiston käyttötavoista osoitteessa www.core-econ.org.
Joustava rakenne
Aineisto on suunniteltu poikkeuksellisen joustavaksi.
Teemaluvut
Lukuja 17–22 voi käsitellä valinnan mukaan kurssin päätteeksi. Tällöin voidaan keskittyä nimenomaan opiskelijoita kiinnostaviin aiheisiin tai opettajan erikoisalueisiin. Teemalukujen aiheita on tarkasteltu aiemmissakin luvuissa, Teemaluvuissa hyödynnetään aiemmissa luvuissa kehitettyjä teoreettisia ja empiirisiä työkaluja. Vaikka teemaluvut ovat siis itsenäisiä, niihin ei voi paneutua ennen aikaisemman aineiston läpikäyntiä.
Kumulatiivinen oppiminen
Käsitteiden ja työkalujen tuntemus karttuu vähitellen luvuissa 1–16.
Teemojen värikoodit
Teemalukujen aiheita käsitellään kaikissa luvuissa, ja värikoodien ansiosta sisällysluettelosta näkee nopeasti, missä luvuissa teemoja käsitellään.
Teemat ja niitä syventävät luvut
Mikä CORE-aineistossa on erilaista
Aineistossa tukeudutaan kauttaaltaan tosiseikkoihin taloudesta, eri puolilta maailmaa ja historiasta. Lähtökohtana on kysymys, miten voimme selittää havainnot. Esitämme ensin kiinnostavia kysymyksiä ja esittelemme sitten malleja, joiden avulla kysymyksiin voi vastata. Tavanomaiset työkalut, kuten rajoitettu optimointi, opetetaan näyttämällä, miten ne valaisevat tosielämän ongelmia. Taloustiede kuuluu yhteiskunnalliseen, poliittiseen ja eettiseen viitekehykseen, jossa instituutioilla on merkitystä.
CORE opettaa ajattelemaan taloustieteilijän tavoin:
- Aloita kysymyksellä ja selvitä tosiseikat.
- Rakenna malli, joka auttaa ymmärtämään tosiseikkoja.
- Arvioi mallia kriittisesti: valaiseeko se kysymystä, ja selittääkö se havaintoja?
Kuviossa A on verrattu CORE-aineiston rakennetta tavanomaisiin oppikirjoihin.
Tavanomaiset oppikirjat | CORE-työryhmän Talous |
---|---|
Osa 1. Mitä taloustiede on? | Luku 1. Talouden suuret kysymykset |
Osa 2. Kysyntä ja tarjonta | Luvut 2–3. Taloudellisten päätösten tekeminen |
Osa 3. Tuotantopäätös ja tuotannontekijämarkkinat | Luvut 4–6. Taloudellinen vuorovaikutus |
Osa 4. Epätäydellinen kilpailu | Luvut 7–10. Markkinat |
Osa 5. Mikrotaloustiede ja politiikka | Luvut 11–12. Markkinadynamiikka, markkinoiden toiminta ja epäonnistuminen |
Osa 6. Pitkän aikavälin kasvu | Luvut 13–15. Kokonaistalous lyhyellä ja pitkällä aikavälillä |
Osa 7. Lyhyen aikavälin vaihtelut ja vakauttamispolitiikka | Luku 16. Kokonaistalous pitkällä aikavälillä |
Osa 8. Makrotalouden sovellukset | Teemaluvut 17–22 |
Kuvio A Perinteinen taloustieteen oppikirja verrattuna CORE-aineistoon.
Kuvion A oikeanpuoleisen sarakkeen käsitteet tiivistävät lukujen keskeisen sisällön.
- Talous
Luku 1 Kokonaiskuva siitä, miten globaalista taloudesta tuli sellainen kuin se nyt on. - Taloudellisten päätösten tekeminen (yksi toimija)
Luku 2 Teknologian valinta tietyillä tuotannontekijöiden hinnoilla. Pyrkimys parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen: kannustimet, innovaatiotuotot. Tasapaino.
Luku 3 Työaika. Pyrkimys parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen mahdollisuuksien joukossa: samahyötykäyrät, mahdollisuuksien raja, rajasubstituutiosuhde = rajamuunnossuhde - Taloudellinen vuorovaikutus
Luku 4 Strateginen vuorovaikutus. Pyrkimys parhaaseen mahdolliseen tulemaan, kun otetaan huomioon, mitä muut tekevät: yhteistyöpulmat, oma etu, yhteiskunnan etu, altruismi, julkishyödykkeet, ulkoisvaikutukset
Luku 5 Kahdenvälinen kauppa. Pyrkimys parhaaseen mahdolliseen tulemaan, kun otetaan huomioon mitä muut tekevät ja mitkä ovat pelisäännöt: instituutiot, neuvotteluvoima, Pareto-tehokkuus, reiluus
Luku 6 Työsuhde. Pyrkimys parhaaseen mahdolliseen tulemaan, kun otetaan huomioon, mitä muut tekevät ja mitkä ovat pelisäännöt ja kun sopimukset ovat epätäydellisiä - Markkinat
Luku 7 Erilaistettua hyödykettä tuottava yritys, hinnanasetanta. Voiton maksimointi (kysyntä- ja samavoittokäyrät); kustannukset, kilpailu, markkinoiden epäonnistuminen
Luku 8 Kysyntä ja tarjonta; hinnanottajat ja kilpailulliset markkinat. hinnat viesteinä. Kilpailullinen tasapaino; hinnanottajayritykset ja Pareto-tehokkuus.
Luku 9 Työmarkkinat. Palkanasetannasta (luku 6) ja hinnanasetannasta (luku 7) koko talouteen
Luku 10 Luottomarkkinat. Kulutuksen tasaaminen; lainanotto ja lainananto; epätäydelliset sopimukset; raha ja pankit - Markkinadynamiikka, miten markkinat toimivat tai epäonnistuvat
Luku 11 Ylituoton tavoittelu, hinnanasetanta ja markkinadynamiikka. Ylituotot, lyhyen ja pitkän aikavälin tasapaino. Hinnat viesteinä. Kuplat. Kysynnän ja tarjonnan kohtaamattomuus.
Luku 12 Markkinat, tehokkuus ja politiikka: omistusoikeudet, epätäydelliset sopimukset, ulkoisvaikutukset. - Kokonaistalous lyhyellä ja pitkällä aikavälillä
Luku 13 Suhdannevaihtelu ja kokonaiskysyntä. Kulutuksen tasaaminen ja sen rajat, investointien vaihtelu koordinointiongelmana, kokonaistalouden mittaaminen.
Luku 14 Finanssipolitiikka ja työttömyys. Kokonaiskysynnän osatekijät, kerroin, kysyntäsokit, julkinen rahoitus, finanssipolitiikka.
Luku 15 Rahapolitiikka, työttömyys ja inflaatio. Phillips-käyrä, odotukset ja tarjontasokit, inflaatiotargetointi, välittymismekanismit valuuttakurssi mukaan luettuna. - Kokonaistalous pitkällä aikavälillä
Luku 16 Teknologinen kehitys ja työllisyys. Kokonaistuotantofunktio ja tuottavuuden kasvu. Työpaikkojen syntyminen ja häviäminen. Instituutiot ja talouskehityksen erot. - COREn teemaluvut: mallien sovelluksia teemoittain
Luku 17 Sata vuotta taloushistoriaa suuresta lamasta globaaliin finanssikriisiin
Luku 18 Globalisaatio – kauppa, muuttoliike ja investoinnit
Luku 19 Eriarvoisuus
Luku 20 Kestävä kehitys ja romahdus
Luku 21 Innovaatiot, tieto ja verkottunut talous
Luku 22 Politiikka ja taloustiede
Kurssien kirjoa
CORE-aineistoa on käytetty monilla erilaisilla kursseilla. Verkkosivustollamme on opettajien kertomia esimerkkitapauksia aineiston soveltamisesta eri tarpeisiin.
Ensimmäinen kurssi (vuosi)
Talouden ensimmäisiä versioita käytettiin vuoden pituisella taloustieteen peruskurssilla esimerkiksi seuraavissa oppilaitoksissa: University College London, Birkbeck University of London ja Azim Premji -yliopisto (Bangalore). Vuoden mittaisella kurssilla käsitellään tavallisesti ensin 16 ensimmäistä lukua ja perehdytään sen jälkeen yhteen tai useampaan teemalukuun (kaksi viikkoa tai enemmän jokaista teemaa kohti). Jos jotain teemaa käsitellään kolme tai neljä viikkoa, mukaan voi ottaa lisämateriaalia tai pyytää opiskelijoita laatimaan harjoitustöitä.
Johdatus mikrotaloustieteeseen (yksi lukukausi)
Toulousen kauppakorkeakoulussa ja Lahoren yliopistossa Pakistanissa Taloutta käytetään johdatuksena mikrotaloustieteeseen. Kurssilla voi paneutua ensin lukuihin 1 ja 3–12 ja sen jälkeen joko lukuihin 2 ja 21 tai teemalukuihin 17–20.
Johdatus makrotaloustieteeseen (yksi lukukausi)
Yhden lukukauden mittaista CORE-aineistoon perustuvaa makrotaloustieteen peruskurssia on pidetty Science Po -korkeakoulussa Pariisissa ja Middlebury Collegessa Yhdysvaltain Vermontissa. Kurssin runko voi muodostua seuraavista osioista: luvut 1 ja 2; mahdollisuuksien joukko ja samahyötykäyrät luvusta 3; luku 6 (palkanasetanta); luku 7 (hinnanasetanta); luvut 9 ja 10, luvut 13–17, halutut osat teemaluvuista 18–22 ja mahdollisesti epätasapainon dynamiikkaa koskeva materiaali luvusta 11.
Johdatus taloustieteeseen (yksi lukukausi)
Tällaista kurssia on pidetty Humboldt-yliopistossa Berliinissä, Sydneyn yliopistossa ja Bristolin yliopistossa. Peruskäsitteiden opettaminen yhdessä lukukaudessa on haaste, mutta se onnistuu (14 viikossa) käyttämällä aineistona lukuja 1, 3–10, 12–16 ja lopuksi makrotaloustieteeseen keskittyvää lukua 17 tai jotain toista, mikrotaloustieteeseen painottuvaa teemalukua.
Yhteiskuntapolitiikan kurssi
Tätä tekstiä on käytetty esimerkiksi Columbian yliopiston kansainvälisten asioiden tiedekunnassa, Keski-Euroopan yliopiston yhteiskuntapolitiikan tiedekunnassa ja Etelä-Kalifornian yliopiston yhteiskuntapolitiikan Sol Price -tiedekunnassa. Kursseilla on noudatettu soveltuvin osin edellä mainittuja opintorunkoja ja hyödynnetty teemalukujen politiikkaosioita.
Keskiasteen koulutus
CORE-aineistoa on käytetty esimerkiksi St Paul’s Schoolissa Lontoossa ja Melvillen lukiossa Länsi-Australiassa syventävien lisäkurssien materiaalina.
Opetusmenetelmät
CORE-aineiston kanssa voi käyttää monenlaisia opetusotteita ja uusimpiakin opetusmenetelmiä.
Perinteinen opetus
Aineistoa voi opettaa perinteiseen tapaan: jokaisen luvun teoria opetetaan luennoimalla, ja opittua vahvistetaan ja syvennetään ongelmien ja harjoitusten avulla.
Pelit ja kokeilut
Aineiston empiria- ja peliteoriapainotus rohkaisee aktiivisempaan oppimiseen pelien, kokeiden ja tosielämän tietojen käyttöön perustuvan ongelmakeskeisen oppimisen keinoin. Verkkosivustollamme on tietoaineistoja ja peli-ideoita, joita opettajat voivat käyttää opetuksessa.
Käänteinen oppiminen
Käänteinen oppiminen on keino edistää aktiivista oppimista kontaktiopetuksessa: perinteiset luennot voi korvata vuorovaikutteisilla opetustilanteilla, joissa pääpaino on ongelmalähtöisyydessä, peleissä tai keskustelussa. Opiskelijat perehtyvät etukäteen opettajan jakamaan materiaaliin (kuten kirjalliseen materiaaliin, testeihin tai videoaineistoon), jonka pohjalta kontaktitapaamisessa keskustellaan ja syvennetään opittua. Opiskelijoiden sitoutumista tehtäviin voi testata palautejärjestelmillä, ja opittua voi syventää kyselyillä, peleillä ja tietokantoihin perustuvilla harjoituksilla. Talous-aineisto sopii käänteiseen opetukseen hyvin, sillä luvuissa edetään tosielämän tapaustutkimuksista teoreettisiin työkaluihin, jotka auttavat hahmottamaan tosielämän havaintojen taustaa, ja paneudutaan sen jälkeen itse teoriaan.
Yksi tapa kääntää opetus on rohkaista opiskelijoita lukemaan aineiston kertomukset ja historialliset esimerkit etukäteen ja miettimään, mitkä taloustieteen työkalut voivat selittää niitä. Teorian yksityiskohtaista soveltamista ja ymmärtämistä voi vahvistaa kontaktiopetuksessa ongelmakeskeisillä tietokantaharjoituksilla ja peleillä. Kokemukset Talous-aineiston varhaisista versioista viittaavat siihen, että vuorovaikutteinen sähkökirja aktivoi opiskelijoita tutustumaan aineistoon etukäteen. Etukäteislukemista voi vauhdittaa multimedia-projektilla, jota on käytetty useissa CORE-aineiston pilottiyliopistoissa.